Therapieën

In praktijk Het Blauwe Huis kunt u terecht voor individuele behandeling, voor relatietherapie, voor gezinstherapie en voor EMDR, een effectieve behandeling van traumaklachten.

Individuele behandeling

Voel je je soms somber, of misschien wel vaker dan soms? Of voel je je onzeker en angstig? Ben je je interne kracht kwijt of heb je die misschien voor je gevoel wel nooit gehad? Of heb je juist last van stemmingswisselingen waarbij je je de ene keer vrolijk voelt en de andere keer verdrietig of juist boos? Of heb je bepaalde gewoonten waar je vanaf wilt? Of heb je misschien iets heftigs meegemaakt wat je zo moeilijk van je af kunt zetten? Of moet je steeds van jezelf bepaalde handelingen herhalen of kun je gedachten niet van je afzetten? Of misschien voel je je overbelast door je werk, en kun je niet meer genieten van de leuke dingen in het leven?

Zomaar allerlei klachten waar bijna iedereen in zijn leven weleens mee te maken kan krijgen. Daar is voor mij niets geks aan, maar misschien ben je bang dat anderen hier anders over denken of vind je dat je het zelf op moet lossen?  Dat zou echter zonde zijn. De ervaring leert dat je in een paar gesprekken zoveel handvatten kunt krijgen dat je je eigen kracht weer kunt gaan vinden. Deze kun je gebruiken om je leven anders in te richten waardoor je minder last krijgt van je klachten. Maar ook om je kwetsbaarheden te leren kennen en misschien wel te leren delen met mensen die je vertrouwt.

Als je bij mij in therapie komt, beginnen we met samen in kaart te brengen welke klachten je hebt en waar je nu tegenaan loopt in je leven. Ook zal ik samen met jou doelen opstellen. Wat zou je met de behandeling willen leren? Vervolgens zal ik samen met jou bespreken welke methode van behandeling het beste hierbij past. Hierbij vind ik het erg belangrijk dat we een aanpak vinden waarvan jij vindt dat die bij je past. Dit betekent dat ik elementen van verschillende soorten therapieën zal combineren zodat we samen een unieke op maat gemaakte aanpak voor jouw problemen kunnen samenstellen. Als je wilt is het ook mogelijk om belangrijke personen uit je omgeving bij je behandeling te betrekken.

EMDR

Wat is het?

EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een methode van individuele behandeling. In eerste instantie is deze manier van behandelen veel gebruikt voor mensen die iets heftigs zoals een trauma hebben meegemaakt. Inmiddels wordt EMDR ook ingezet bij andere problemen zoals bij dwang, angsten (zoals straatvrees, paniekaanvallen en fobieën), depressies en verslavingen. De behandeling met EMDR is bijzonder effectief, in een aantal sessies kunnen mensen echt hun problemen verlichten.

Hoe werkt het?

In het kort doen we het volgende: tijdens de sessie laat ik je een lichtje volgen, die van links naar rechts en weer terug gaat. Daarnaast vraag ik je om stil te staan bij gebeurtenissen die heftig voor je zijn. Tijdens de sessie gaan we merken dat de heftigheid van de gebeurtenissen minder wordt. We gaan door totdat de heftigheid weg is en je je neutraal voelt bij het denken aan deze gebeurtenis. Daarna sluiten we de sessie positief af.

Je kunt je speciaal voor deze methode bij mij aanmelden. Ook kunnen we de methode naast gesprekken inzetten bij je behandeling. Dat doen we natuurlijk alleen maar als we samen denken dat dit bij je past en als je dit ook wilt.

Voor meer informatie kun je kijken bij www.emdr.nl

Relatietherapie

Heb je veel ruzie met je partner? Of zijn jullie juist uit elkaar gegroeid? Spreken jullie elkaar juist heel veel, of juist niet? Vraag je veel aan elkaar, of denk je te weten wat de ander denkt? Voel je je begrepen en geliefd, of heb je juist het idee dat jij degene bent die de liefde en steun geeft aan je partner? Is het scheef gegroeid tussen jullie? Willen jullie op een goede manier uit elkaar, of willen jullie dit juist voorkomen en willen jullie de relatie verbeteren? En hoe zit het met intimiteit?

Wil je zelf veranderen of vind je dat de ander moet veranderen?

Dit zijn allemaal thema’s die aan de orde kunnen komen in relatiegesprekken. Relatiegesprekken zijn er over het algemeen op gericht om weer contact en verbondenheid met elkaar te krijgen. Om weer liefde voor elkaar te voelen. Maar soms ook om een goede samenwerking met elkaar te krijgen, zodat jullie op een goede manier uit elkaar kunnen gaan.

In relatiegesprekken ga ik eerst samen met jullie kijken wat er speelt in jullie relatie en waar jullie vraag ligt. Soms is het ook nodig om bij ieder van jullie te kijken naar de eigen achtergrond om jullie relatieproblemen beter te kunnen begrijpen. We stellen doelen op en we kijken welke behoeften jullie hebben. Hiervoor stellen we samen een behandelplan op. Ook zal ik samen met jullie kijken wat het beste bij jullie past. Willen jullie bijvoorbeeld opdrachten mee krijgen of juist niet?

Gezinsbehandeling

Is er veel ruzie bij jullie thuis in het gezin of zien jullie elkaar juist niet zoveel meer? Maken jullie je zorgen om elkaar en vinden jullie het moeilijk om dit te bespreken? Welke verhalen over waar je vandaan komt, deel je met elkaar? En hoe spelen cultuurverschillen en generatieverschillen een rol binnen de opvoeding? Hebben jullie het idee controle te hebben in het opvoeden van de kinderen of ligt de controle bij hen? Wil je graag op een andere manier met elkaar in gesprek komen?

In gezinsbehandeling gaan we eerst samen kijken hoe de verhoudingen binnen jullie gezin zijn en welke patronen we hier samen in kunnen ontdekken. Vervolgens zullen we in kaart brengen wat een ieder van jullie anders zou willen binnen jullie gezin en stellen we op basis hiervan een behandelplan op. In de behandeling kunnen we samen het gesprek aangaan maar ook kunnen we gebruik maken van non-verbale technieken waaronder de methode “Een taal erbij”. Dit is een methode waarbij we jullie gezinssituatie in kaart brengen met behulp van duplo-poppetjes. Hierdoor kunnen bepaalde verhoudingen letterlijk goed zichtbaar worden.

Natuurlijk zal alles in overleg met jullie plaatsvinden waarbij we steeds samen bekijken welke methode het beste bij jullie wensen aan kan sluiten.

gz-psycholoog relatie gezinstherapeut